Feb 15 2010


IT-projekt måndag 15/2

Filed under IT-projekt

Idag började eleverna med den första uppgiften, vilket innebär att vi nu har kommit igång med kursens innehåll.
Som inledning lät jag eleverna ta reda på hur gammalt universum är. Direkt fick vi 4-5 olika svar, vilket var en utmärkt inledning till att kort diskutera källkritik.

Eleverna ska på sin sida beskriva livets utveckling.
Eleverna hade svårt att hitta sidor med information som direkt kunde ge dem svaret på frågorna. Många sidor har ett alldeles för svårt språk.
Det var intressant att se vilka olika strategier eleverna hade. Några tittade på strömmande film från SLI, några letade på NE.se och några gav sig snart in på sajter med elevarbeten (mimersbrunn.se etc). Återigen hade vi en diskussion om källkritik, bl.a. om att ange Mimers Brunn som källa inte är så lyckat.

Någon elev ville att jag skulle göra en struktur först som de sedan kunde bygga vidare på.
Här kan man ju fundera över hur mycket man ska styra och förbereda. Om jag i förväg anger länkar blir det lätt bara klipp- och klistra, utan att det ger något. Samma princip som om eleverna skulle skriva av vissa sidor i en lärobok.
Å andra sidan tar elevernas egna sökande en hel del tid. Ska bli intressant att se om det är värt det.
En annan fundering som jag ska kika lite på framöver – beror elevernas svårigheter på ovana att söka eller är det ”lathet”?
Några elever klagade på att de på de flesta sidor stod hur man tror eller hur det verkar vara. De hittade ingenstans där det står att det ÄR på ett visst sätt. Här kan man ju diskutera hur naturvetenskapen förändras och utvecklas.

Jag påpekade för eleverna fördelen med att de kommer åt varandras sidor. Tanken är ju att de ska kunna lära och låna av varandra och på så sätt bygga upp en text som de förstår. Jag kan också gå in och hitta faktafel eller hjälpa eleverna framåt med tips.

Datorbristen är ett problem. Jag ska boka upp datasalen framöver för att alla ska kunna ha varsin dator. Eleverna som inte hade dator upplevde lektionen som ”seg”.

Just nu funderar jag på att testa att lägga provet online också. Var tveksam till en början, men efter att ha sett hur enkelt det är att göra enkäter i Google Docs, så blev jag inspirerad. (Tack till @itmamman som tipsade om den här instruktionen på Ugglebloggen)

No responses yet
Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply